V předchozích letech prošel náš stravovací provoz velkými změnami. Začali jsme se intenzivně zabývat kvalitou a pestrostí jídla pro naše zaměstnance i pacienty. Důležitým milníkem bylo propojení stravovacího provozu a práce nutričního týmu, který novému konceptu dodal odborný směr.
Stravování během hospitalizace
Strava je důležitou součástí prevence a léčby různých onemocnění, a proto o jejím typu rozhoduje v nemocnici ošetřující lékař, který na základě onemocnění stanoví buď příslušnou dietu, či běžný režim stravování. Pro pacienty se vaří dieta č. 3, 2 a 9.
Všichni pacienti nemocnice bez dietního omezení daného zdravotním stavem a stanoveného ošetřujícím lékařem mají navíc možnost objednání nadstandardního celodenního balíčku za příplatek.
Nemocniční strava má být posléze příkladem stravování v domácím prostředí. Jídlo by mělo být výživné, úpravou i složením uzpůsobené pro daný zdravotní stav pacienta.
Do stravy zařazujeme více zeleniny, ovoce, celozrnného pečiva či obědových salátů. K snídani podáváme kaše, pomazánky nebo snídaňové kelímky. Pracujeme se základními surovinami s ohledem na sezónní dostupnost a zdravotní přínos potravin. Používáme bylinky, koření a širší škálu obilovin, ovoce a zeleniny. Snižujeme glykemický index vhodnou kombinací potravin, zvyšujeme příjem vlákniny a zeleniny tak, aby pro pacienty byla strava dobře stravitelná a zároveň vyživující.
Další možnosti občerstvení
Pacientům připomínáme, aby vzhledem k možnému dietnímu omezení konzultovali občerstvení se svým ošetřujícím lékařem.
Podívejte se na instagram kuchyně Nemocnice Nymburk